Fiske i Norge

Norge är en perfekt plats för alla som tycker om att fiska. Med lite fiskelycka går det att finna allt från torsk och makrill till öring, gädda och lax.

I Norge kan du välja mellan sötvattensfiske, att röra dig längs kusten eller så kan du prova på djuphavsfiske. Här får du tips och idéer för din nästa fiskeresa i Norge.


Administrativt tillägg: Exp.avg. tillkommer med 150:- vid bokning via telefon och 75:- vid bokning online. Resevillkor.

Sötvattensfiske

När det gäller sötvattensfiske kan Norge erbjuda öringfiske i toppklass i några av de över tusen sjöarna med vackra skogs- och fjällområden. Insjöar och tjärnar är fulla av fler än 40 olika arter sötvattensfisk som till exempel öring, gädda, harr, karp och abborre. Villkoren för att fiska varierar - betala bara den fastställda lokala avgiften för fiskekort. För mer information, ta kontakt med lokala turistinformationen, lokala sportbutiken eller hotell, stug/campinguthyraren så ni vet vilka regler som gäller just för det ställe ni besöker.

 


​Laxfiske

I Tana fångas det mest lax i Norge varje år när det gäller antal ton fångad lax, fiskemöjligheterna är enorma i Tana och det finns mycket vatten och platser för den som vill söka vildmark och extra äventyrligt fiske. Det finns upp emot ca 35 st biälvar som laxen går upp i. Vid bra vattenförhållanden kan laxen gå ända upp till Lesjavie storvannet. De nedersta 7,7 milen rinner helt på norsk mark och det är där fisket blivit mest känt. En fjord är en dal som bildades av glaciärer och fyllde upp havet så det bildas en vik med branta väggar. Två av världens tre längsta fjordar finns i Norge.

 


​Djuphavsfiske

Utmed hela den norska kusten finner man bra kust- och djuphavsfiske, men de bästa platserna hittar du i Lofoten. Gillar man inte att vara ute och fiska på de böljande blå kan man alltid stå vid kusten eller stranden, men de största fiskarna simmar på de djupaste vatten. Vanligaste fiskarna man får napp på är torsk, makrill och gråsej, men har du tur kan mer ovanliga arter som havskatt och hälleflundra nappa.