​JUL I OSLO

Norrmännen älskar julen och det gör vi med! Julen är full av traditioner, både gamla och nya, och från och med november präglas hela landet av julfina gator och roliga aktiviteter som skapar julglädje för hela familjen.
Detta gäller framför allt i Oslo där vädret är kyligt men julstämningen varm. Första söndagen i advent tänds julljusen i centrala Oslo och från och med november och hela vägen fram till nyår har du alla möjligheter att gå på julkonserter och teaterföreställningar och shoppa i staden.

Julmarknader i Oslo

Ett besök i Oslo kan med fördel kryddas med en utflykt till stadens julmarknader i jakten på de perfekta julklapparna eller julgransprydnaderna. För att göra det enkelt för dig att hitta din favorit har vi samlat lite inspiration inför ditt julbesök här. För att garanterat veta att du kommer in på julmarknaderna kan det vara bra att boka inträdesbiljett redan innan resan.

Jul i Vinterland

I hjärtat av Oslo, vid det populära shoppingstråket Karl Johans Gate, kan du från den 17 november uppleva äkta julstämning för hela familjen.
Marknaden Jul i Vinterland ligger vid Spikersuppas skridskobana.
Här kan du besöka de många julbodarna eller roa dig med marknadens många aktiviteter – för både stora och små.

Julmarknad i Oslo

Sista söndagen i november kan du besöka Oslo Brukthandelsforenings julmarknad där du hittar allt mellan himmel och jord inom retro, vintage och antika samlarobjekt.
Om du föredrar modern design kan du den 1–2 december uppleva Designernes eget Julemarked på Norsk Design- och Arkitektursenter. Här hittar du nytillverkade kläder, smycken, möbler och keramik långt innan de når butikshyllorna.


De två första helgerna i december slår Norsk Folkemuseum upp dörrarna till den årliga julmarknaden med över 100 spännande bodar!

Julmarknaden är en populär tradition hos både turister och norrmännen själva och här kan du köpa juldekorationer, julpynt och godis eller bara utforska de festpyntade julbodarna, folkdansen, jultomtens verkstad och mycket mer.Dagarna innan julafton, den 20–22 december, kan du besöka Bondens Store Julemarked med många små trevliga bodar i Oslo. Delta i firandet på äkta norskt manér med bland annat julkakor, lammracks och glögg. Smaklig måltid!
Du kan också besöka friluftsjulmarknaden Hadeland Glassverk som ligger ca en timmes bildfärd från Oslo. Detta är Norges äldsta glasfabrik som bjuder sina besökare välkomna i en härlig doft av hemlagat julgodis och varma drycker. Här finner du ett stort urval av julpynt, tomtenissar, stjärnor, ljus och mycket mer.
Narvisen

Jul för barn

Om du vill höja julstämningen ännu mer efter ditt besök på stadens julmarknader kan du ta del av den norska kultursjälen och uppleva en riktig jul på barnens vis. Oslo erbjuder nämligen ett brett urval av underhållning och föreställningar för familjens yngsta resenärer. Mitt i stadens centrum hittar ni Spikersuppa skridskobana, i Oslos konserthus kan ni lyssna på ”Børnenes Julekoncert” och se föreställningen ”Julestemning”, Oslo Nye Teater visar ”Snøfall” som är baserad på förra årets populära julkalender och i det vackra operahuset kan ni låta er fängslas av den klassiska julbaletten Nötknäpparen.
Läs mer om alla julens föreställningar för barn i Oslo här.

Kransekake

Ät dig mätt på julens alla godsaker

Mat, dryck och julgodis! Julen är som bekant lika med härliga specialiteter och Oslo utgör inget undantag. På de flesta marknader och på olika platser runt staden kan du värma dig med varm risgrynsgröt och varm dryck, kryddad glögg, skummande julöl, pepparkakor, söt marsipan och inte minst knapriga brända mandlar. Högtiden i Oslo är perfekt för alla gottegrisar så börja uppladdningen redan nu inför ditt julbesök i staden. Om du vill veta mer om julen och vintern i Oslo kan du besöka Visit Oslos officiella webbplats här.

Fick du lust att åka till Oslo före jul?