En liten huvudstad med stora möjligheter

På en Minikryssning har du en hel dag i Oslo, och väljer du att förlänga med en natt på hotell får du naturligtvis ännu mer tid att uppleva Norges huvudstad. Vad ska man då se i Oslo? Precis som andra storstäder har Oslo en rad vackra sevärdheter. Exempelvis operahuset, Munch-museet, Frognerparken eller någon av alla de andra fantastiska platserna staden har att bjuda på.

Åk på minikryssning till Oslo

EN STAD I UTVECKLING

Oslo är en mysig stad i snabb utveckling, så det finns mycket att se och uppleva. Det pågår byggen längs med hamnen, och år 2012 öppnade Tjuvholmen längst ut på Aker Brygge, medan det nya Bar Code Area (byggnaderna ska likna streckkoder) i närheten av operan invigdes under 2013. Bakom Operan håller just nu ett nytt område på att byggas, och där ska även det nya Munch-museet ligga.

SHOPPING OCH KAFÉER

Karl Johan är Oslos shoppinggata nummer ett, och den sträcker sig från centralstationen till det kungliga slottet. Vid Aker Brygge och det nya Tjuvholmen i dess förlängning hittar du moderna shoppingcenter och ett brett urval av restauranger och kaféer, flera med uteservering. Du kan också få en god lunch på Oslos nya livsmedels- och delikatessmarknad Mathallen. 

Bogstadveien och Grünerløkka

Stadsdelen Grünerløkka är Oslos hippa östra del. Här hittar du allt från moderna minimalistiska matställen till etniskt inspirerade kaféer och restauranger. Det är också här du ska leta om du gillar små butiker och marknader. Märkesvaror hittar du på Bogstadveien, där designerbutiker ligger sida vid sida med fina restauranger och kaféer.

Söndagsmarknader

Birkelunden marknad vid Grünerløkka är en klassisk loppmarknad med allt från begagnade kläder till köksutrustning. Öppen nästan alla söndagar från kl. 12 till kl. 20, och på vintern till solnedgången.

Blå marknad - innehåller mest brukskonst som stickat, keramik, glas och målningar. Öppet alla söndagar från kl. 12 till kl. 17. Vid advent är det julmarknad på samma ställe lördag och söndag.

Grønland bruksmarknad – här säljs allt från antikviteter till finurliga prylar från hela världen. Marknaden är under tak och är öppen varje lördag året om.

ARKITEKTUR, KONST OCH DESIGN

Oslo har blivit en arkitektoniskt spännande stad och det finns mängder av nya byggnader och museer att se. Klassikerna finns fortfarande kvar och är också väl värda ett besök.

Astrup Fearnley-museet är Oslos nya museum för modern konst. Ett inspirerande museum i Oslos nya stadsdel Tjuvholmen, i förlängningen av Aker Brygge.
Munch-museet med Edvard Munchs ”Skriet”. Här finner du en representativ samling av målningar, teckningar och grafiska arbeten.
Mot uppvisande av DFDS boardingkort du får 25% rabatt på entré till Munchmuseet. Rabatten gäller alla dagar 2017.

Nationalmuséet för konst, arkitektur och design – består av Konstindustrimuseet, Nationalgalleriet, Museet för samtidskonst och Arkitekturmuseet.

Oslo rådhus stod färdigt år 1950 – och är känt för sin vackra utsmyckning som är utförd av landets största konstnärer. Absolut värt ett besök.

Vigelandsparken är en unik skulpturpark, skapad av en enda konstnär, med mer än 200 skulpturer i brons, granit och smidesjärn. Se Gustav Vigelands livsverk. Öppen året runt.

Det norska opera- och baletthuset öppnade i april 2008. Den nya operan är ritad av den norska arkitektfirman Snøhetta. Huset ligger vackert i Bjørvika, med utsikt över Oslofjorden. Inne i byggnaden finns en av världens vackraste och mest moderna operasalar. DFDS arrangerar varje år kryssningarna OperaCruise där biljetter till säsongens bästa föreställningar ingår.

SIGHTSEEING MED BUSS

Följ med HMK på sightseeing med buss och guide. Du kan välja mellan 2½-, 4- och 5-timmarsturer. Barn åker med för halva priset. Obs: Lunch ingår inte i turen.

Oslo Panorama (2½ timmar)

2½-timmars koncentrerad sightseeingtur på förmiddagen. Turen går till Vigelandsparken, Holmenkollen Ski Arena och Oslo centrum.

Avgång från DFDS terminal i Oslo kl. 10.15 (samling). Bussen kör därifrån till Oslos turistinformation (bakom Oslo rådhus), där turen officiellt startar. Det är också här turen avslutas ca. kl. 13.00.

Pris
​Vuxen ​279:-
​Barn (4-15 år) ​140:-

Barn under 4 år åker gratis

Oslo Selected Highlights (4 timmar)

En innehållsrik sightseeing med flera av stadens vackra och intressanta sevärdheter. Turen går till Vigelandsparken, Oslo centrum, Holmenkollen, Fram museum eller Kon-Tiki museum (gästen väljer vid ankomst till Bygdøy). Från Bygdøy åker man med båt tillbaka till centrum under perioden 27/3 – 15/10. Under resterande period går turen tillbaka med buss.

Avgång från DFDS terminal i Oslo kl. 10.15 (samling). Bussen kör därifrån till Oslos turistinformation (bakom Oslo rådhus), där turen officiellt startar. Det är också här turen avslutas ca. kl. 14.30.

Pris
​Vuxen ​423:-
​Barn (4-15 år) ​212:-

Barn under 4 år åker gratis

Oslo All Inclusive (5 timmar)

Här får du hela paketet, med Oslos bästa sevärdheter. Turen går till Vigelandsparken, Oslo centrum, Holmenkollen Ski Arena, Fram museum eller Kon-Tiki museum (gästen väljer vid ankomst till Bygdøy). Från Bygdøy åker man med båt tillbaka till centrum under perioden 27/3 – 15/10. Under resterande period går turen tillbaka med buss. Det kommer också att vara ett stopp för fotografering vid Operan. Önskar man att bli körd tillbaka till färjan efter denna 5-timmarstur får man informera det till guiden på bussen. 

Avgång från DFDS terminal i Oslo kl. 10.15 (samling). Bussen kör därifrån till Oslos turistinformation (bakom Oslo rådhus), där turen officiellt startar. Det är också här turen avslutas ca. kl. 15.30.

Pris
​Vuxen ​464:-
​Barn (4-15 år) ​232:-

Barn under 4 år åker gratis.

KOLLEKTIVTRAFIK I OSLO

En bussbiljett i Oslo kan vara dyr, särskilt om du köper den på bussen. Vi rekommenderar att du köper en 24-timmarsbiljett till Oslos kollektivtrafik. 24-Timmarsbiljetten kostar ca 90 NOK – och gäller på buss, spårvagn och tunnelbana. Gå till centralstationen för att köpa din 24-timmarsbiljett.

Med din 24-timmarsbiljett kan du också ö-hoppa i Oslofjorden. Med biljetten kan du hoppa på och av alla båtar som går mellan Vippetangen, Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Bleikøya, Gressholmen och Langøyene. Öarna har badstränder som är populära på sommaren.

Oslo Pass

Oslo Pass ger dig fri tillgång till mer än 30 muséer och sevärdheter, fri kollektivtrafik, gratis parkering på kommunala platser, gratis tillgång till utomhusbassänger och gratis vandringsturer. Utöver detta får du rabatt i några av stadens restauranger och butiker.

Köp Oslo Pass för 24 eller 48 timmar hos DFDS Seaways när du beställer resan eller ombord i Guest Service Centre.

Priser:

24-timmars Oslo Pass: 
Vuxen: 360:- 
Barn (4-15 år): 180:-
Senior (min. 67 år): 180:-

48-timmars Oslo Pass: 
Vuxen: 520:- 
Barn (4-15 år): 270:-
Senior (min. 67 år): 270:-

HOP ON – HOP OFF

Upplev Oslos mest populära sevärdheter med buss i Open Top Sightseeing. Det är ett roligt och avslappnat sätt att uppleva staden på, och du bestämmer själv var du vill hoppa av och när du vill fortsätta igen. Bussarna avgår var 30:e minut från kl. 10.15 till kl. 16.00 från DFDS-terminalen. Bussen stannar till vänster om utgången från terminalen i Oslo. Hop on - Hop off-bussen kör under perioden 1/4 – 29/9 2016. 
Obs: Ingen guide finns med på turen.

Pris:
24-timmars vuxenbiljett: 320:-
24-timmars barnbiljett: 150:-

 


DFDS - Vi har vunnit pris​​

DFDS har vunnit pris som ”Världens ledande färjeoperatör 2017” och ”Europas ledande färjeoperatör 2017. Det är vi riktigt stolta för!