Upptäck Litauen

Upplev Litauen, den folkrikaste republiken i Baltikum. Litauen ligger längst ner av de tre baltstaterna och ingår i EU. Arkitekturen blandas mellan gotisk-, barock- och renässansartkitektisk stil och det känns som en härlig tidsresa att uppleva alla olika byggnader och stilar. Landet är fullt med stora vita slott som drar tankarna till de vackraste städerna i Europa. Naturen ser ut att vara tagen ur en saga med gröna svindlande kullar och vita kyrktorn och kupoler som sticker upp här och där. Gillar man kultur har man kommit helt rätt, för Litauen sprudlar av kultur både vad gäller historia, arkitektur och inte minst musik. Här kan du läsa om de bästa utflyktstipsen för Litauen och vad du absolut inte får missa.  

Boka din biljett till Litauen nu

Copyright: Tomas Saparis - http://saparis.lt/

både storstad och natur

Det finns flera spännande städer att besöka i  Litauen, huvudstaden heter Vilnius och ligger i inlandet. Vill man hellre hålla sig vid kusten kan man stanna i Klaipeda, dit färjan anländer eller kanske sommarstaden Palanga. Vill man se och ta sig runt i Litauen går det jättebra. Vägarna i Litauen håller oftast en god standard och att hitta campingar, hotell eller vandrarhem längs med vägarna eller inne i staden är inte svårt. Sväng gärna av från huvudvägarna och upptäck den litauiska landsbygden. Täta skogar med härliga gröna dalar och slätter - här hittar du många sorters vilda djur. Som naturälskare kan man njuta av alla floder och sjöar som ligger utspridda och fiske är mycket populärt i Litauen.

Shopping i Litauen

Shopping När det kommer till shopping finns det en hel del att välja mellan. Litauens kust är väl känd som "Bärnstenskusten" och här har man en lång tradition av handel med bärnsten och man hittar både smycken och konst tillverkat av bärnsten till förmånliga priser.

Priserna är över lag billigare än vad vi är vana vid och det finns flera större varuhus och köpcenter som är fyllda av både baltiska och välkända europeiska varumärken såsom Mango, Zara etc. Bland annat kan man besöka Akropolis som är ett stort köpcenter som finns både i Klaipeda, Vilnius och Kaunas. Här hittar man över 80 butiker, massor av restauranger, caféer, delikatessbutiker och underhållningscenter som t ex skridskobana, biosalong och lekland för barnen.

oslo-sporvogn-foto-visitoslo-sabine-zoller (1).jpg

Camping i Litauen

Litauen är ett fantastiskt land att resa runt i och lämpar sig väl för camping. Vackra städer blandas med härliga stränder och underbar natur, allt lättillgängligt för turister med bil. Vägnätet är väl utbyggt och det är lätt att ta sig runt. Oavsett om man vill vara nära naturen, njuta av strand och bad eller storstad så finns det bra campingalternativ i alla kategorier och standard. Att tänka på: Fricamping är förbjuden. Men det finns många möjligheter i gråzonen. På transportsträcker ute på landsbygden är det bara att fråga sig fram. Det kan också vara bra att skaffa sig uppdaterad information om campingplatser då det hela tiden byggs nytt.     

landets näst största stad

Kaunas Kaunas ligger mitt i Litauen mellan Litauens två största floder - Némunas och Neris. Kaunas har varit Litauens huvudstad under åren 1920-1940 och detta har haft ett positiv inflytande på stadens utveckling. Kaunas är den näst största staden i landet och ligger där floderna Njemen och Neris möts. Staden är mycket känd för sina kyrkor, kloster och museer och här finns flera arkitektoniskt och historiskt viktiga minnesmärken. Kaunas är det musikaliska Litauens kulturhuvudstad, berömd för sin jazzfestival och med många musikevenemang från klassiskt till rock.

 

The hill of crosses

The Hill of crosses eller Kryziu Kalnas som det heter på Litauiska ligger i staden Siauliai, 29 mil från färjelägret i Klaipeda. Stående på en liten kulle finns flera tusentals kors som har blivit ett minnesmärke över Litauens historiska identitet. Traditionen med korsen tror man härstammar från 1400-talet då staden var ockuperad av tyska riddare. Lokalbefolkningen började då placera kors på kullen som en symbol och protest mot främmande inkräktare.

Det är en vacker och helt unik plats som varje år besöks av tusentals pilgrimer och turister.

Klaipeda

Klaipeda grundades år 1252 och är den tredje största staden i Litauen med cirka 183 000 invånare. Med sin brokiga historia, det omedelbara läget vid Östersjön och den mångfacetterade arkitekturen har Klaipeda utvecklats till ett attraktivt turistmål i Litauen.
Absolut sevärt är  ”Bågen”, som är det största granitmonumentet i Litauen, samt det stolta segelfartyget Meridianas och skulpturparken. En annan höjdpunkt är delfinariet som gör att du kommer närmare Europas vattenvärld och mer därtill! På sommaren hålls också en rad olika kulturella festligheter i staden, däribland gatuteaterdagen, den internationella jazzfestivalen, stadens födelsedag och den imponerande havsfesten.

Palanga

Palanga utsågs till kurort i slutet av 1800-talet.  Palanga är en underbar plats för en familjesemester och för att komma nära naturen. Njut av härliga stunder vid havet. Litauens vackraste solnedgång kan du beskåda från en pir i Palanga. Se den glödande röda solen sjunka ner i Östersjön från gångbron som sträcker sig 600 meter ut i havet.

En av de vackraste sevärdheterna i Palanga är slottet som en gång tillhörde adelsfamiljen Tiskevicius. Under Tiskevicius styre anlades den botaniska trädgården, slottet som idag inrymmer bärnstensmuseet uppfördes, hamnen i Palanga byggdes och de första behandlingsklinikerna och sanatorierna öppnades.

Palanga är vid sidan av Kuriska näset en av de mest kända och populära semester- och kurorterna i Litauen och lockar tusentals turister varje år. Kuriska näset, som sedan år 2000 är upptaget på UNESCOs världsarvslista, har också flera sevärdheter att erbjuda. År 2013 var Palanga kulturhuvudstad Litauen. Den gamla fiskebyn har utvecklats till en pulserande badort med ett brett utbud av kaféer, barer, restauranger, diskotek, nattklubbar och kasinon. Palanga ligger inte långt från hamnen i Klaipeda och passar även mycket bra för en dagstur.

Vilnius

Stadens färgstarka mosaik återspeglas också i de olika arkitektoniska stilarna. Strosa genom gatorna i Gamla stan, förbi barockhus, gotiska byggnader och byggnadsverk från renässansen. St. Annas kyrka, som har förblivit oförändrad i 500 år, har blivit en symbol för Vilnius.

Om du är intresserad av stadens historia har du sannolikt glädje av museet för modern historia i Vilnius. Det ligger i den byggnad där tyska Gestapo och KGB hade sitt säte. Få en fantastisk utsikt genom att bestiga Europatornet – den högsta skyskrapan i hela Baltikum. Från tv-tornet i Vilnius har du en panoramavy på 190 meters höjd.

I centrala Vilnius hittar du de vanliga modekedjorna som finns i alla storstäder. Du hittar dock även små och traditionella butiker samt souvenirbutiker. Besök ett av de många köpcentren och köp saker till fyndpriser. Det största köpcentret i Vilnius är ”Akropolis”. Även köpcentren ”Panorama”, ”Gedimino” och ”Europa” erbjuder möjligheter att flanera och shoppa. I centrum av Vilnius på Gedmino-gatan hittar du ännu fler affärer och butiker. De flesta butiker och souvenirbutiker finns på gatorna Pilies och Vokieciu.

NIDA

Nida hör, vid sidan om Palanga och Klaipeda, till de populäraste platserna i Litauen. I Nida finns många hotell, pensionat, stugor, lägenheter och den enda campingplatsen på Kuriska näset. På halvön kommer du omedelbart att slås av de blåvita utsmyckningarna på trähusen. Färgspelet med koboltblått, titanvitt och järnrött som du ser överallt samt de brokiga och ibland lite vildvuxna trädgårdarna har alltid lockat konstnärer och författare. Regionen är också känd för sina rika fyndigheter av bärnsten. Om du tittar noga kan du kanske hitta en av de eftertraktade stenarna!

Kuriska näset, som är sedan år 2000 är upptaget på UNESCOs världsarvslista, är ett paradis för naturälskande turister som behöver lugn och avkoppling. Långa promenader, romantiska stunder på stranden eller fågelskådning är några av de aktiviteter som passar särskilt bra här.

centrala Litauen

Regionen i nordöstra Litauen utgör den ursprungliga kärnan av den litauiska staten. Här grundades furstendömet Litauen under 1200-talet.

Böljande kullar, orörda urskogar och tusentals klara sjöar präglar området i centrala Litauen. Stora delar av regionen står under naturskydd. Här hittar du omkring 60 procent av de inhemska djuren och växterna. Byarna med sina vackra kyrkor och bondgårdar är också fina resmål. De orörda landskapen upplevs bäst långt från huvudvägarna. Besök nationalparken Aukstaitija med sina gamla tallskogar, borgkullar, gravhögar och halmtaksförsedda boningshus. 

Ladakalnishöjden är parkens centrum och den högsta punkten varifrån du blickar ut över fem sjöar. Ta dig runt med roddbåt till exempelvis vattenkvarnar, kulturreservatet Salos eller biodlarmuseet.


Golfresa till LItauen

Åk med våra båtar mellan Karlshamn och Klaipeda. National Golf Resort ligger knappt 20 minuters resa från Klaipeda centrum. Klubbhuset har en vacker utsikt över nästan alla 18 hålen. Golfsäsongen börjar i april och fortsätter till september. 

National Golf Resort i Klaipeda


Detta anrika golf-resort ligger 12 km nordost om Klaipedas internationella hamn, omringad av skog och vackra omgivningar. Den välskötta 18-hålsbanan angränsar till ett klubbhus med restaurang, terass och en golfbutik. 

Hemsida: http://www.nationalgolf.lt/en

 

Klicka för större bilder!