​Lettland

Läs om vad du kan uppleva i Lettland. Fantastiska stränder längs Östersjökusten, hamnstäder, pittoreska byar och spännande metropoler. Lettlands mångsidighet kommer att överraska dig. Upplev den unika sjö- och skogsregionen i östra delen av landet eller njut av en underbar semester på en av de vackra stränderna. Huvudstaden Riga fascinerar med sin vackra arkitektur och erbjuder den moderna stodstadens alla fördelar.

Östersjöregionen

Östersjöregionen är omväxlande och mångsidig, liksom dess invånare. Lettlands långa sandstränder är en riktig oas för alla och erbjuder gott om avkoppling och lugn.
Pittoreska små städer, rofyllda fiskelägen och bedårande avskilda stränder ger Lettlands långa kust en särskild charm. I synnerhet den nordvästra delen är en av de vackraste regionerna i landet. Där dominerar sanddyner och tallskogar längs den smala kustremsan som är perfekta för långa promenader. Vid den nordvästra punkten, Kolkasrags (Domesnäs på svenska), möts Östersjön och Rigabukten. Detta är en populär plats för lettiska semesterfirare. De båda kuststäderna Ventspils och Liepaja tillhör de största och mest dynamiska städerna i Lettland. Väl värt ett besök – se till att stanna vid ett av de många kaféerna eller restaurangerna och njut av eftermiddagssolen. Långt från kusten dominerar den lantliga karaktären. Den lilla staden Kuldīga är väl värd en utflykt. Staden förtrollar besökarna med sina romantiska gator och det vackra läget vid floden Venta. Venta är känd för sitt flöde genom det bredaste naturliga vattenfallet och den äldsta tegelbron i Europa. Den är också förknippad med många legender och historiska händelser.

Riga

Riga är den största staden i Baltikum. Den lettiska huvudstaden visar sin långa tradition som handelscentrum med sina byggnader, gator och torg från renässansen. Både gamla stan och en del av den nyare stadsdelen med sina magnifika jugendbyggnader är upptagna på Unescos världsarvslista. I Riga kan du uppleva en modern blandning av rysk och lettisk stadskultur på samma gång som den vita Östersjöstranden vid den närliggande badorten Jürmala. I den lettiska huvudstaden finns den fantastiskt välbevarade gamla stan i hansastil. I Riga kan du även stöta på stadsmusikanterna från Bremen eftersom staden grundades av biskop Albert av Buxhoeveden från Bremen. Än idag är Bremen vänort till Riga. Förutom hansabyggnader kan du även beundra typisk jugendarkitektur. Eftersom båda världskrigen gick nästan spårlöst förbi stora delar av staden står Riga inte långt efter andra städer med utpräglad jugendstil, däribland Wien, Budapest och Paris. Den som vill bo lite lugnare kan varva ner en mil bort i Jūrmala, som utan konkurrens är den största badorten i Baltikum. Mer än tre mil lång vit Östersjöstrand väntar på besökare, och det med den bästa vattenkvaliteten.

 

Lettgallen

”De blå sjöarnas land” – fly det hektiska stadslivet och ge dig ut i det kuperade landskapet i östra Lettland. Den vackra naturen och de många sjöarna är magiska för den som söker avkoppling.
Mellan Aglona och Ezernieki finns merparten av de mer än 800 lettiska insjöarna. Många av dem är förbundna med varandra och bildar en unik biotop för de mest skiftande levande organismer. Man kan färdas långa sträckor med båt över sjöarna utan att behöva passera några slussar. Under båtfärden kan du beundra den fantastiska naturen längs stränderna. På många ställen finns vandringsleder och turistvägar längs ljuvliga stränder och över kullarna intill sjöarna. Du kan ta underbara, timslånga promenader med hela familjen längs vandringslederna. Högt uppe på de branta stränderna längs floden Daugava finns underbara slott och borgar som får alla konstnärliga hjärtan att slå lite snabbare. Många parker och herrgårdar från 1700- och 1800-talen inbjuder till besök. De gamla herrgårdarna, minnesmärkena, gårdarna, byarna och städerna har en uttalat personlig och lettisk charm. Även om det lettiska kulturlandskapet har formats av hansatiden har Lettland ändå lyckats behålla sin särprägel. I Lettland finns än idag ett eget alfabet som används i dialekten lettgalliska. Än idag talas den lettgalliska dialekten till vardags.