Lonely Planet Best in Travel 2019: Köpenhamn

Varje år utger världens mest populära reseguide, Lonely Planet, en lista över de 10 bästa städer i världen för resenärer – och det är Köpenhamn som toppar listan i 2019. Det är kanske inte så förvånansvärt ändå, för Köpenhamn är en must-see destination för alla reseentusiaster som vill uppleva en modern och spännande stad.
Lonely Planet har döpt staden till “the Capital of Cool”. Vi har därför ihopsatt lite inspiration till din nästa resa till den danska huvudstaden, så det enda du behöver tänka på är att du ska packa dina coolaste outfits.

COOLA KÖPENHAMN

Köpenhamn är en mångfaldig stad – det är en gammal, ståtlig huvudstad med en rik historia och sina alldeles egna traditioner, och är fylld med pompösa byggnader och vacker natur. Men staden är också baserad på en fantastisk blandning av kulturer, innovativ design, hållbar livsstil, kulinarisk innovation, och mycket mer. Oavsett hvilken tid på året du besöker Köpenhamn, är där alltid något att se – och 2019 är den perfekta tid at göra det!

Danskare ryktas om att vara ett av världens gladaste folkslag, och Köpenhamn har flera gånger blivit utnämnd som den bästa staden att bo i. Och det är inte utan anledning! Köpenhamn blandar simple living med livsnjutning, och har en lugn, urban känsla var man kan cykla från den ena sidan av stan till den andra på under 30 minuter.

Hygge i Köpenhamn

HITTA RUNT I STAN

Att planlägga din semester i Köpenhamn kan vara en utmaning, eftersom där är mycket att se. Det kan därför vara fördelaktigt med en kort introduktion till de olika stadsdelarna…
Vesterbro är det gamla arbetarklass distriktet som nu är hem till hippa caféer, märkesbutiker och det originella Carlsberg bryggeriets vackra arkitektur. Det populära Kødbyen, eller Köttstaden, har blivit en metropol i sig själv – speciellt när det gäller matmarknader, hål-i-vägen restauranter och trendiga barer. Området omkring Nørrebro är en kombination av gammalt och nytt, och man kan se hur danska traditioner gifter sig med de internationella för att skapa sin helt unika stämning. Här kan du hitta alla sorters gatukonst, vackra sjöar, coola cocktailbarer och den historiska Assistentens Kyrkogård, var både Søren Kirkegaard och H.C Andersen ligger begravda.

I centrala Köpenhamn, också kallad Indre By, hittar du många populära turistattraktioner, inklusive Tivoli, Amalienborg Slott, var den danska drottningen är bosatt, vackra Nyhavn, den stora shoppinggatan Ströget, och mycket mer.
Stadsdelen Christianshavn ligger också innanför Indre Bys gränser, även om det känns som sin helt egna lilla stadsdel. Här finns gamla, smala kanaler var bara de minsta husbåtar får platts, samt fristaden Christiana. Det står i skarp kontrast till Islands Brygge, som bjuder på moderna höghus, Köpenhamns populära hamnbad och mycket mer.

Østerbro är den lugna och eleganta delen av stan, och är hem till vackra parker, ambassader, och den legendariska lilla sjöjungfrustatyn. Detta är den perfekta startplatsen för en lång promenad, och precis vid sidan av Østerbro ligger Nordhavn, och är var DFDS färjan lägger till när den är i hamn. Från terminalen kan du lätt ta dig vidare till vilken som helst stadsdel du har lust att utforska.

På syckel i Köpenhamn

ATTRAKTIONER I KÖPENHAMN

Köpenhamn har många attraktioner, och de flesta ligger i gå avstånd från centrum – så du är garanterat en kulturell upplevelse när du besöker staden. De mest kända attraktioner måste vara världens äldsta nöjespark, Tivoli, den lilla sjöjungfrustatyn, och det färgglada Nyhavn, men staden har mycket mer att bjuda på.

Tivoli

Tivoli är någonting helt speciellt, och var älskad av flera lekfulla historiska profiler – inklusive H.C Anderson och Walt Disney. Det ligger mitt i centrala Köpenhamn, precis över gatan från Köpenhamns centralstation.
Nöjesparken är över 175 år gammal, och bjuder på både gamla och nya berg- och dalbanor, samt fina restauranter och konsertsalar som är omgivna av vackra trädgårdar.
Även om man inte är så modig när det kommer till att åka magkittlande attraktioner, så finns där mycket att se och uppleva i Tivoli.

Tivoli

I Tivoli hittar du även flera utmärkta matställen, med allt ifrån fine dining till traditionell dansk husmanskost.
I Tivoli Food Hall kan du välja emellan ekologiska kycklingrätter, isländska delikatesser och mexikanska läckerheter som är tillagade av Michelin-kockar. Samtidigt kan du släcka törsten med en rad av handbryggda mikrobryggeri öl.
Færgekroen

Lyxiga Nimb bjuder på et mix av Tivoli magi och skandinavisk designestetik. Här kan du äta modernt smörrebröd på Fru Nimb, eller smaka spännande New Nordic sammansättningar på Gemyse. Om du är mer till de traditionella danska rätter, så är Grøften stället för dig. Den 145-åriga restauranten har nostalgi på menyn med deras klassiska danska rätter, medan det lokala brygghuset Færgekroens Bryghus serverar smakliga ölsorter med en fantastisk utsikt.
Den Blå Planet

Den Blå Planet

Besök Nordens största akvarium och få en unik upplevelse för hela familjen. Här kan man lära sig mycket om livet både under och över havet, i allt från korallreven till afrikanska öar. Ni kan bl.a. se hammarhajar, krokodiler och även ormar – och som en bonus visar de digitala skärmarna också informationen på svenska!
Köpenhamns Zoo

Köpenhamns Zoo

Köpenhamns Zoo är hem till mer än 3000 olika djurarter, så där är mycket att uppleva för familjen som älskar djur. Ni kan se apor, elefanter, isbjörnar, lejon, och från och med april 2019 kan man även häsla på pandabjörnar. Se till att hålla er uppdaterade om dagens program, så att ni kan vara med när de fodrar djuren!
Christiania

Fristaden Christiania

Om du vill ha en upplevelse utöver det vanliga, så borde du besöka fristaden Christiania. Detta är ett ”grönt” och bilfritt område i Köpenhamn, som huserar ett litet samhälle på ca. 900 invånare. Christiania är mest känd för sin alternativa hippielivsstil, och den famösa Pusher Street lever vidare bland hemsnickrade hus, konstgallerier, konsertsalar och spännande matställen till överkomliga priser.
Louisiana

Museum

Köpenhamn har många spännande museum att bjuda på, vare sig om du är intresserad av historia, skandinavisk design, eller modern konst. På Nationalmuseet kan du följa den danska kulturella utvecklingen från rendjursjägare i istiden, genom vikingatiden och introduktionen av kristendom, och helt upp till hur vårt samhälle ser ut idag. 40km norr om Köpenhamn hittar du Louisiana Museum of Modern Art, vars unika arkitektur är värt besöket i sig själv.

KÖPENHAMN FRÅN VATTENKANTEN

I Nyhavn hittar du flera fina restauranter som bjuder på danska smakar – färsk fisk, smörrebröd och mycket annat gott.
Efter en läcker lunch på en pittoresk uteservering kan du hoppa ombord en av de många guidade kanalrundfarter som går från hamnen. Dessa är ett perfekt sätt att upptäcka Köpenhamn – du seglar raka vägen förbi Opera Huset, den Lilla Sjöjungfrun, Amalienborg Slott, Christiansborg Slott och in i de gamla, smala kanalerna bland Christianshavn.

På kanalen i Köpenhamn