UPPLEV ESTLAND

Estland är en av de snabbast växande destinationerna i norra Europa. Här kan du njuta av en spännande semester oavsett ålder och intresse. Det finns ett brett utbud av natur, kultur, nöjen och shopping. Vår baltiska granne i öst kan bland annat stoltsera med en storslagen skärgård bestående av mer än 2000 öar och skär, en rik historia och mycket att uppleva från norr till söder. Res med DFDS til Estland – Ta med bilen ombord på färjan från Kapellskär till Paldiski.

ETT LAND FÖR BÅDE UPPLEVELSER OCH AVKOPPLING

Vill man ha en aktiv semester så har Estland milsvida stränder och orörd vildmark som inbjuder till sol och bad, äventyrssporter, fiske och camping. Urgamla skogar (ca 50 % av det estniska landskapet är täckt av skog), glittrande sjöar, djupa träsk och ett fantastiskt djurliv gör Estland till en riktig höjdare för stressade stadsbor och äventyrslystna friluftsutövare. Estland lämpar sig riktigt bra för vandring och djurspårning av vilda arter som inte längre finns att se i resten av Europa, särskilt under vintern då det är lättare att upptäcka djuren.
Vill man hellre njuta av kultur och stadsliv så erbjuder Tallinn allt man kan önska sig och mer därtill. Här finns flera hotell med hög standard till låga priser och ett rikt utbud av restauranger och kaféer. För dig som gillar nattliv väntar en uppsjö av pubar och nattklubbar. Är det wellness och avkoppling du letar efter har Estland många lyxiga hälsospan lite överallt i landet. Du kan antingen välja mellan en toppmodern cityanläggning i centrala Tallinn eller en mysig kurort på landsbygden inbäddad i sagolik natur.

Estland fyller 100 år 

År 2018 firar Estland officiellt 100 år som självständig stat. Detta är en speciell milstolpe för många estländare, och därför markeras året med ett storslaget och festligt program som fortsätter hela vägen fram till år 2020. Ta del av festligheterna och planera din resa redan nu. Läs mer om festlighleterna.​​​ ​

 

Test

Västkusten

Estlands kustremsa är tusentals kilometer lång. Under sommaren kan man njuta av de långa vita sandstränderna. Ta det lugnt och sola och bada, eller prova någon av de många vattensporterna som erbjuds, såsom segling, vindsurfing, kajakpaddling och simning.

Estlands största ö

Ösel, eller Saaremaa som den heter på estniska, har lyckats bevara sin unika karaktär tack vare sitt avskilda läge. Byarna har fortfarande stengärdsgårdar och hus med vasstak. Dolomit, väderkvarnar och det berömda hembryggda ölet anses vara symboler för Ösel. Huvudstaden på Ösel är Kuressaare och i stadsparken ligger biskopsborgen, den enda medeltida fästningen som fortfarande står intakt i de baltiska länderna. Borgen är nu ett museum där man kan utforska dess välrestaurerade inre och beskåda kusliga detaljer såsom tortyrredskap och fängelsehålor.

För att ta dig över till Ösel finns det bilfärjor som går från Virtsu till Kuivastu. Därifrån kan du sedan köra vidare till Ösel.

Estland från norr till söder

Oavsett var i Estland du tänkt dig stanna har varje region något speciellt för sina besökare. Norra delen av landet är en historisk smältdegel av medeltida fästningar, majestätiska borgar och ståtliga herrgårdar. Tartu, Baltikums äldsta stad finns här. De vidsträckta sandstränderna i norr kantas av tallskog och vackra parkområden. Promenera längs de natursköna kalkstensklipporna och förundras av välbevarade fossiler från miljontals år tillbaka. Ta en härlig båttur genom de pittoreska nordliga ölandskapet. Här finns spännande aktiviteter för alla.

Södra Estland karaktäriseras av sina spegelklara sjöar omgärdade av djupa skogar och böljande gröna kullar och dalar. Här hittar du storslagna nationalparker, mulliga små byar och medeltida städer med välbevarade kyrkor i gotisk stil. Soomaa är en av Estlands mest kända nationalparker, belägen ca 12 mil söder om Tallinn. Här kan man vandra genom urgamla skogar omgärdade av ringlande floder och gigantiska myrar, promenera längs blomsterrika ängar och ägna sig åt fågelskådning. Området huserar totalt 36 olika däggdjursarter, däribland brunbjörn, älg och varg.

Hedon spa Pärnu - © Jaak Nilson Visitestonia.com

Spa- och kurorter

Estland har varit ett populärt resmål för spa- och hälsosemester sedan 1820. Det var då man upptäckte lerans välgörande egenskaper i de olika spa-områdena. Estland är ett riktigt sparike och det land som har flest spahotell-bäddar per invånare. Ösel kallas till exempel för ”Spaaremaa”, på grund av de många spahotellen som finns där. Kuressaare, öns huvudstad, anses vara en av världens spa-tätaste platser. Här finns det en myriad av badorter och hälsoinrättningar som erbjuder ett brett utbud av avkopplande, rekreerande och medicinska behandlingar såsom lerinpackning, chokladmassage och saltbehandlingar.

Även Tallinn har blivit en populär spaort för många turister. Här kan du bo lyxigt till en låg kostnad, äta riktigt gott och njuta av unika skönhetsbehandlingar. Många inrättningar har också badbassänger för barn och fantastiska vattenparker, så man kan absolut åka på sparesa med hela familjen!

Toompea Tallinn - © EAS Visitestonia.com

TALLINN

Ungefär 45 km från Paldiski ligger Estlands huvudstad Tallinn. Hit reser du enkelt med egen bil via väg 8, alternativt med buss 156. Tallinn är en vacker hansastad och en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa med sina vackra torn, tinnar, fästningsmurar, och sluttande tegeltak. Här finns det mycket att se och uppleva, året om.

Att göra i Tallinn

Tallinn har en fantastisk blandning av storstad och lantlig idyll med ett livligt nöjesliv och billig shopping. Passa på att shoppa designkläder eller souvenirer i gamla stan och vila trötta fötter på något av stadens mysiga caféer. Staden bjuder på allt man kan önska inom shopping, kultur och nöjen.

Sightseeingplatser

Rådhustorget  
Beläget i Gamla stans hjärta. Tallinns vackra rådhustorg finns med på Unescos världsarvslista 1997. Här har stadsbebyggelse funnits sedan 1100-talets senare hälft. Förutom handel var detta platsen för allt från tornerspel och bröllop till halshuggningar. Med alla sina restauranger och kafeer är detta det perfekta stället att bege sig till när man börjar bli hungrig eller bara vill sitta ner en stund och titta på folklivet. Dessutom ligger stadens turistbyrå alldeles i närheten. Under vintern kan man besöka den årliga julmarknaden som bjuder på äkta julstämning med pepparkakor, glögg och hantverk. Här restes världshistoriens allra första julgran år 1441.

Alexander Nevskijkatedralen  
Ett av Tallinns vackraste landmärken. Den Rysk-ortodoxa helgedomen har rests på Tallinns högsta punkt, mittemot det estniska slottet. Alexander Nevskijkatedralen är en av stans vackraste och mest spektakulära byggnader. Väl värt att beundra både på insidan med sina levande ljuskäglor och gulddetaljer såväl som på utsidan med sina spektakulära kupoler.

Domberget 

Här finns domkyrkan, parlamentet, tornet Långe Hermann, Alexander Nevskijkatedralen och konstmuseet som grundades av Peter den Store. Vill man vara utomhus finns Botaniska trädgården som stoltserar med över 8000 olika växtarter. Hit promenerar man enkelt från Rådhustorget.

Vanalinn 

Detta är den gamla medeltida stadskärnan ingärdad av en mur. Här finns smala, krokiga gränder, färgglada stenhus och ståtliga kyrkor. Här hittar man också flera av stadens sevärdheter. Eftersom området är litet är bästa sättet att ta sig runt till fots.

Restauranger och nöjen

I Tallinn hittar du mängder av bra restauranger med influenser från alla hörn. Servicen är ofta mycket bra och du äter för en rimlig kostnad. Tallinn har vid sidan av Tartu det största antalet barer och pubar. Här kan du besöka allt från eleganta vinbarer med livemusik till moderna coctailbarer och traditionella pubar som serverar lokala ölsorter. De flesta barer och pubar serverar också lunch och middag till sent på småtimmarna.
Estlands konserthall och nationalopera med sina pompösa tvillingbyggnader grundades 1870 och tillhör en av de mest populära teatrarna i Tallinn. Konserthuset är hemmascen för Estlands filharmoniska orkester, men gästas även av internationella artister och ensembler. Nationaloperan är öppen tre-fyra gånger i veckan och föreställningarna är av yppersta klass. Ett annat populärt alternativ är Estniska dramateatern som finns i hjärtat av Tallinn.

Att ta sig runt i Tallinn 

Håller du dig till Gamla Stan är promenaderna sällan längre än 20 minuter. Vill du längre bort, finns ett väl fungerande nät av buss, trådbuss och spårvagn. För enstaka resor köper du dem direkt av chauffören. Är ni många eller om du ska göra flera resor blir det billigare om man köper ett tiokort i en tidningskiosk. Taxi är billigt (ca 40 kronor för en resa inom Tallinn) om du väljer att ta en taxi direkt på gatan är det viktigt att göra upp priset i förväg.  

Utanför Tallin

Stannar du i Tallinn i mer än ett par dagar finns det gott om tid till att utforska omgivningarna. I närområdet finns det små lantliga fiskebyar och mysiga öar att besöka. En dagstur kan inkludera en kortare golf- eller vandringsutflykt till kusten. Därifrån är det enkelt att boka en båtfärd ut till den vackra skärgården.

TALINN MED FAMILJEN

27 km utanför Tallinn, i Kurtna, ligger Vembu-Tembumaa. Det är en nöjespark som erbjuder spänning för hela familjen. Här finns det bland annat lekrum, pool och vattenattraktioner, bastu, minigolf, ATV-track, elekriska bilar, GO-carts mm. ​

För en djurisk upplevelse kan ett besök på Tallinns Zoo vara roligt både för barn och vuxna. Det ligger i stadsdelen Rocca al Mare och rymmer fler än 5 400 djur från både våra egna breddgrader och andra varmare och exotiska länder i världen.

På Science Centre AHHAA kan du lekfullt undersöka och få en AHHAA upplevelse genom att själv testa vetanskap och teknik. Science Centre AHHAA ligger i Tallinns innerstad. Miia-Milla-Manda är ett museum för barn med lekutställningar och barnteater som ligger i parken Kadriorg.​

Tartu​

Den historiska gamla stan i Tartu är särskilt sevärd. Rådhuset, Rådhustorget och de gamla universitetsbyggnaderna utstrålar en gammaldags charm. Utsikten från Domberget är fantastisk.
Det första omnämnandet av Tartu går tillbaka till år 1030 då staden kallades Tharbatas. På den tiden bestod orten förmodligen bara av en träfästning som förstördes samma år. I stället restes en borg som år 1224 blev säte för biskopen. Idag är Tartu en typisk studentstad med alla bekvämligheter och ett rikt kulturutbud. Hela gamla stan är historiskt värdefull och värd ett besök. Flera teatrar, scener, parker och museer inbjuder till besök.

De många små restaurangerna och kaféerna bidrar inte bara till den trevliga stadsbilden, de erbjuder också en rikhaltig och varierad meny. Barerna har en härlig akademisk atmosfär där intellektuella möts över en kopp kaffe eller en öl.
Tartu konstmuseum är ett av stadens roligaste attraktioner. På grund av sumpmarken under museet lutar byggnaden i en vinkel på närmare 6 grader, alltså snäppet mer är det lutande tornet i Pisa. Större delen av Tartus Gamla Stad är byggd på sumpig grund kring floden Emajõgis.
En annan intressant sevärdhet är Tartus universitet, den äldsta av de baltiska staterna och bland de äldsta i norra Europa. När du  kommer till Tartu välkomnas du av en staty med kyssande studenter på stadens torg. Missa inte Tartu under din Estlandssemester!

​​​

​​DET KULINARISKA ESTLAND

Det estniska köket är inte bara prisvärt utan också fascinerande och väldigt annorlunda. Vad sägs om halstrad björn eller viltsvin? Här hittar du både högklassiga restauranger och riktigt bra lunchrestauranger som serverar utsökta rätter till en låg prislapp. Utbudet i Tal​linn är imponerande och varierat. Det är få städer i Europa som kan erbjuda så mycket på samma begränsade yta. Många restauranger har bevarat sin medeltida atmosfär som ger ett hum om en matttradition med anor. Det estniska köket bjuder på många spännande och välsmakande överraskningar. Nationalrätten Raim är en välkryddad, marinerad Östersjösill som serveras med crème fraiche. Smaka gärna på Leivasupp, en lokal soppa gjord på äpplen och svartbröd och toppad med krämig gräddfil. Prova tillsammans med den estniska blodkorven Verivorst. ​


Läs mer om

Underhållning för hela familjen

Hög hastighet och adrenalin

Kiviöli Seikluskeskus​ nöjespark bjuder på adrenalinspäckade aktiviteter som bland annat skidsport, go-cart, motocross, zipline, discogolf och massor av annan rolig underhållning.

Världen upp och ner

Det populära Upside Down House​ är ett roligt äventyr för hela familjen. Här vänds allt upp och ner. En soffa hänger från taket, köket är upp och nervänt och ja, till och med katten spatserar runt i taket, även om det ju egentligen är ett golv.

Vetenskap i ögenhöjd

Science Center AHHAA​ gör dig klokare på vetenskapen via lekar och underhållning. Här kan du se de spännande utställningarna, delta i workshops, besöka planetariet och uppleva underhållande berättelser längs vägen.

Golf i den estetiska naturen​​​

Finns det en golfare inom dig? Då kommer du att älska denna vackra golfklubb nära Tallin​. Här kan du gå en runda, få undervisning eller sitta på första raden till en av de stora europeiska golfturneringarna som spelas på banan.​​

Fängslande natur och kultur

Solskensöar med ett rikt kulturliv

De två öarna, Saaremaa och Muhu, tillhör de mest populära semesterdestinationerna i Estland. Öarna älskas för sin lokala kultur, sina läckra sandstränder, lyxiga spa och de många historierna om både konst och kärlek.

Ta en paus från det hektiska stadslivet

Hiiumaa är Estlands näststörsta ö och är känd för sina historiska fyrtorn och för den barska, orörda naturen. Detta gör ön till ett populärt tillhåll för surfare, båtmänniskor och naturälskare. Dessutom är ön den perfekta tillflyktsorten för dig som söker lugn och stillhet.

Det estetiska operahuset

I Tallin hittar du det över 100 år gamla Nationaloperahuset​. Förutom en vacker arkitektur och byggnadernas gamla historik kan du uppleva musik och se stora föreställningar utspela sig på operahusets scen

Skogens estetiska historia

Utforska ett helt nätverk av vackra vandringsleder​ som ringlar över hela Estland. Längs vägen kan du stifta bekantskap med den estniska naturen, unika personligheter genom tiderna och kulturhistoriska objekt. ​​

Museer och historik

Marinmuséet

Uppleva ett av Estlands mest populära muséer​. Här kan du lära dig mer om livet på havet, marinkultur och historia samt en uppsjö av skiftande utställningar, film, havssimulatorer och mycket mer.

Nationalmuseet i Estland

Det nya nationalmuseet​ har till syfte att skydda och bevara estnisk historia och kulturarv. Därför är museet till för dig som vill lära dig mer om estnisk tradition och vardagsliv, landets roll i historien och samarbetet med andra europeiska länder.

Modern konst i högsätet

Estlands konstmuseum är känt som ett modernt hus med många kreativa aktiviteter för både stora och små. Följ med in och upplev hur både nationell och internationell nutida konst har vuxit fram.​​

Välbefinnande för kropp och själ

Spa-vistelse nära Paldiski hamn

Estland erbjuder en uppsjö av läckra spa-upplevelser och Laulasmaa SPA är inget undantag. Med sitt korta avstånd från Paldiski, där skog möter hav, bildar detta spa den perfekta ramen för sund rekreation, romantik och familjetid.

Historisk romantik och spa

Haapsalu​ är en liten stad med smala gator och hus av trä. Staden anordnar flera internationella festivaler och vid stadens gågata hittar du en av Estlands vackraste byggnader, som har format den berömda estniska spakulturen.

​​​​​

RES MED DFDS TILL ESTLAND

Ta med bilen ombord på färjan från Kapellskär till Paldiski.​ Härifrån når du Tallinn på en timme och du kan sedan köra vidare och uppleva flera av Estlands semesterorter. Färjeturen tar ca 11 timmar. DFDS har seglingar 7 dagar i veckan i båda riktningarna. Du kan boka en enkelbiljett eller tur/retur.​ I priset ingår transport av en bil och obegränsat bagage. Reser du med barn under 16 år ger vi dig rabatt på hytten, både vid enkel resa och t/r.​​

 


DFDS är Världens ledande färjeoperatör 2018​​

Vi har vunnit pris som ”Europas ledande färjeoperatör 2012-2018" och ​​”Världens ledande färjeoperatör 2011-2018”.
Det är vi riktigt stolta för!
​​​