Ett land för både upplevelser och avkoppling

Estland är en av de snabbast växande destinationerna i norra Europa. Här kan du njuta av en riktigt prisvärd semester oavsett ålder och intresse. Det finns ett brett utbud av natur, kultur, nöjen och shopping.

Res med DFDS till estland

En semester med variation

Vill man ha en aktiv semester så består Estland av härliga stränder och orörd natur som inbjuder till sol och bad, äventyrssporter, fiske och camping. Vill man hellre njuta av kultur och stadsliv så erbjuder Tallinn allt man kan önska sig inom området. Här finns flera hotell och ett rikt utbud av restauranger och kaféer. För dig som gillar nattliv kan du välja mellan olika pubar och nattklubbar. Passa givetvis också på att smaka den inhemska ölen Saku som är både god och billig.

Hotell?

Du har väl inte glömt att boka övernattning till din semester? Hitta hotell, semesterbostad eller liknande hos Booking.com

Testvästkusten

Estlands kustremsa är hundratals kilometer lång. Under sommaren kan man njuta av de långa vita sandstränderna, oavsett om man vill ta det lugnt och sola och bada eller om man vill vara aktiv och passa på att prova någon av de många vattensporterna som erbjuds, såsom segling och simning.

Estlands största ö

Ösel, eller Saaremaa som den heter på estniska, har lyckats bevara sin unikhet tack vare sitt läge och isolering. Byarna har fortfarande stengärdsgårdar och hus med vasstak. Dolomit, väderkvarnar och det berömda hembryggda ölet anses vara symboler för Ösel. Huvudstaden på Ösel är Kuressaare och i stadsparken ligger biskopsborgen, unik som den enda intakta medeltida fästningen i de baltiska länderna. Borgen är nu ett museum där man kan utforska borgens välrestaurerade inre och beskåda kusliga detaljer så som tortyrredskap och fängelsehålor.

För att ta dig över till Ösel finns det bilfärjor som går från Virtsu till Kuivastu, och därifrån kan du sedan köra vidare till Ösel.

Hedon spa Pärnu - © Jaak Nilson Visitestonia.comspa- och kurorter

Estland har varit ett populärt resmål för spa- och hälsosemester sedan 1820. Det var då man upptäckte lerans välgörande egenskaper i de olika spa-områdena. Estland är ett riktigt sparike och är det land som har flest spahotell-bäddar per invånare. Det finns flera olika badorter och spa som erbjuder ett brett utbud av avkopplande, rekreerande och medicinska behandlingar så som lerinpackning, chokladmassage och saltbehandlingar. 

Tallinn, Pärnu, Haapsalu, Kuressaare, Narva Jöesuu och Väsrak med sitt mineralrika vatten tillhör de populäraste spa- och hälsoorterna. Här kan du inte bara bo bra, äta gott och njuta av fantastiska spa-behandlingar, utan även besöka rehabiliteringsspecialister, tandläkare, träna och bada bastu. En spa-resa passar dessutom de flesta, perfekt för en tjejhelg eller paret på jakt efter romantik. Eller varför inte åka hela familjen? Många spa har vattenparker eller badbassänger och vissa har även lekplatser och barnpassning. det finns speciella roliga aktiviteter för barnen t.ex. pärlbubbelbad, barnmassage salt- och kylkammare.

Tallinn Town Hall Square - © Jaak Nilson Visitestonia.com

Tallinn

Ungefär 45 km från Paldiski ligger Estlands huvudstad Tallinn. Hit reser du enkelt med egen bil via väg 8, alternativt med buss 156. Tallinn är en vacker hansastad och en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa med sina vackra torn, tinnar, fästningsmurar, och sluttande tegeltak.

Att göra i Tallinn

Tallinn har en fantastisk blandning av storstad och lantlig idyll och har blivit en modern stad med livligt nöjesliv och billig shopping. Så passa på att shoppa designkläder på Stockmann eller souvenirer i gamla stan och vila trötta fötter på något av stadens mysiga caféer. Staden bjuder på allt man kan önska inom shopping, kultur och nöjen.

Sightseeingplatser

Rådhustorget  
Hittar man i Gamla stans hjärta som placerade sig på Unescos världsarvslista 1997. Här har stadsbebyggelse funnits sedan 1100-talets senare hälft. Förutom handel var detta platsen för allt från tornerspel och bröllop till halshuggningar. Med alla sina restauranger och kafeer blir detta det perfekta stället att bege sig till när man börjar bli hungrig eller bara vill sitta ner en stund och titta på folklivet. Dessutom ligger stadens turistbyrå alldeles i närheten. Under vintern kan man besöka den årliga julmarknaden som bjuder på en riktig julstämning med pepparkakor, glögg och hantverk. Detta passar utmärkt eftersom det var just här man reste världshistoriens allra första julgran 1441.

Alexander Nevskijkatedralen  
Ett av Tallinns vackraste landmärken. Den Rysk-ortodoxa helgedomen har rests på Tallinns högsta punkt, mittemot det estniska slottet. Alexander Nevskijkatedralen är en av stans vackraste och mest spektakulära byggnader. Väl värt att beundra både på insidan med sina levande ljuskäglor och gulddetaljer så väl som utsidan med sina spektakulära kupoler.  

Toompea Tallinn - © EAS Visitestonia.com 
Domberget 
Här finns domkyrkan, parlamentet, tornet Långe Hermann, Alexander Nevskijkatedralen och konstmuseet som grundades av Peter den Store. Vill man vara utomhus finns Botaniska trädgården som stoltserar med över 8000 olika växtarter. Hit promenerar man enkelt från Rådhustorget.

Vanalinn 
Detta är den gamla medeltida stadskärnan ingärdad av en mur. Här finns smala, krokiga gränder, kulörta stenhus och ståtliga kyrkor. Här hittar man också flera av stadens sevärdheter. Eftersom området är litet är bästa sättet att ta sig runt till fots.

Restauranger och nöjen

I Tallinn hittar du mängder av bra restauranger med influenser från alla hörn. Servicen är ofta mycket bra och du äter för en rimlig kostnad. I Gamla Stan finns många trevliga barer och pubar, vissa med livemusik.

Estlands konserthall och nationalopera med sina pompösa tvillingbyggnader grundades 1870 och tillhör en av de mest populära teatrarna i Tallinn. Konserthuset är hemmascen för Estlands filharmoniska orekester, men gästas även av internationella artister och ensembler. Nationaloperan är öppen tre-fyra gånger i veckan och föreställningarna är av yppersta, internationell klass. Ett annat populärt alternativ är Estniska dramateatern som finns i hjärtat av Tallinn.

Att ta sig runt i Tallinn 

Håller du dig till Gamla Stan är promenaderna sällan längre än 20 minuter. Vill du längre bort, finns ett väl fungerande nät av buss, trådbuss och spårvagn. För enstaka resor köper du dem direkt av chauffören. Är ni många eller om du ska göra flera resor blir det billigare om man köper ett tiokort i en tidningskiosk. Taxi är billigt (ca 40 kronor för en resa inom Tallinn) om du väljer att ta en taxi direkt på gatan är det viktigt att göra upp priset i förväg. 

Tallinn med familjen

27 km utanför Tallinn, i Kurtna, ligger Vembu-Tembumaa. Det är en nöjespark som erbjuder spänning för hela familjen. Här finns det bland annat lekrum, pool och vattenattraktioner, bastu, minigolf, ATV-track, elekriska bilar, GO-carts mm.

För en djurisk upplevelse kan ett besök på Tallinns Zoo vara roligt både för barn och vuxna. Det ligger i stadsdelen Rocca al Mare och rymmer fler än 5 400 djur från både våra egna breddgrader och andra varmare och exotiska länder i världen.

Science Centre AHHAA kan du lekfullt undersöka och få en AHHAA upplevelse genom att själv testa vetanskap och teknik. Science Centre AHHAA ligger i Tallinns innerstad. Miia-Milla-Manda är ett museum för barn med lekutställningar och barnteater som ligger i parken Kadriorg.

Tartu​

Den historiska gamla stan i Tartu är särskilt sevärd. Rådhuset, Rådhustorget och de gamla universitetsbyggnaderna utstrålar en gammaldags charm. Utsikten från Domberget är fantastisk.
Det första omnämnandet av Tartu går tillbaka till år 1030 då staden kallades Tharbatas. På den tiden bestod orten förmodligen bara av en träfästning som förstördes detta år. I stället byggdes en borg som år 1224 blev säte för biskopen. Idag är Tartu en typisk studentstad med alla bekvämligheter och ett rikt kulturutbud. Hela gamla stan är historiskt värdefull och värd ett besök. Flera teatrar, scener, parker och museer inbjuder till besök. De många små restaurangerna och kaféerna bidrar inte bara till den trevliga stadsbilden, de erbjuder också en rikhaltig och varierad meny. Missa inte Tartu under din Estlandssemester!


 


DFDS - Europas ledande färjeoperatör 2017​​

DFDS har just vunnit pris som Europas ledande färjeoperatör 2017.
Under 2016 vann vi dessutom ”Världens ledande färjeoperatör” samt ”Danish Travel Award” som bästa passagerarrederi för trafik mellan Danmark och utomlands. Det är vi riktigt stolta för!